Det ikke mange tenker på er at det finnes en rekke type kunstutstillinger. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på noen måter folk stiller ut kunst på. Les videre hvis du er interessert!

Separatutstilling

Dette er en utstilling som du kanskje skjønner hva handler om fra navnet. Det er altså en utstilling med verk fra en enkelt kunstner. Dette kan være på et galleri, et museum eller kanskje til og med på en skole? Det er rett og slett bare fokus på en kunstner

Retrosepektivutstillinger

Dette er en type separatutstillinger som gjerne gir deg innblikk i en kunstners totale karriere. Dette er noe som er overraskende populært, kanskje spesielt hvis det er på et galleri der du kan kjøpe verk fra din favorittperiode i kunstnerens verk.

Kollektivutstilling

Dette er jo altså det motsatte av en separatutstilling. Det er altså en utstilling med verk fra flere kunstnere. Et eksempel på dette er en utstilling fra en kunstnerhøyskole eller en fotohøyskole. Her har det ofte vært noe som har vært et hovedprosjekt som har et spesifikt tema. Derfor gir det mening at verkene vises kollektivt, fordi man kan se hvor forskjellig folk tenker i forhold til den samme oppgaven. Du kan også finne kollektivsamlinger i gallerier og museum fra store kunstnere som har arbeidet med samme tema.

Salgsutstillinger

Tradisjonelt sett finner du både separatutstillinger og kollektivutstillinger som salgsutstillinger, men det er som oftest mer vanlig med kollektivutstillinger. Det er ikke tradisjonelt vanlig å ha salgsutstillinger i normale museum, men de kan ofte ha en museumsbutikk som selger replikabilder av de kjente maleriene som er inne i museet.

Kunsthall

Det som er spennende med kunsthaller i forhold til utstillinger det faktum at de er utrolig flinke på å kombinere både salgsutstillinger og utstillinger som er reisende. Dette betyr at du ofte får det beste fra begge verdener.

Reisende utstillinger

Hvis du drar til ditt lokale museum vil du ofte kunne se at de har ulike utstillinger av ulike objekter og verk. Det kan du for eksempel se i KODE i Bergen er at de har en del bilder som tradisjonelt sett henger på Nasjonalgalleriet fordi det pusses opp. Derfor får bergenserne muligheten til å se bilder som vanligvis kun kan sees i Oslo. Dette er ikke en tradisjonell reisende utstilling, men et eksempel på hvordan det kan gjøres.

Ofte er det en kurator som finner ut at de vil jobbe med et spesielt tema og derfor spør de en rekke ulike kunstinstitusjoner om de kan låne spesifikke verk for å skape denne utstillingen. Hvis det blir en suksess får denne utstillingen ofte æren av å reise rundt omkring i ulike land og til ulike museer. Dette er faktisk en utrolig god grunn til å være medlem hos ditt lokale museum!